Balk boven
Balk boven resp

Wat kost een bedrijfsrestaurant? Artikel 5

Full full wat kost bedrijfscatering kosten catering

Dagelijks lunchen miljoenen mensen in Nederland in een bedrijfsrestaurant, maar wat kost bedrijfscatering nu eigenlijk!? Dan hebben we het niet alleen over geld, maar ook over bijvoorbeeld de impact op het milieu, mens en de economie! Wat dragen bedrijfscateraars bij aan de economie? En hoe gezond lunchen wij Nederlanders eigenlijk in de bedrijfsrestaurants?

In 6 artikelen gaan wij op onderzoek uit en brengen wij in kaart wat onze invloeden zijn en hoe wij als branche kunnen verduurzamen. Elke 2 weken zal er een nieuw artikel verschijnen op onze website.

Artikel 1: Welke invloeden zijn er eigenlijk? En waarom zijn wij Lokale Helden & Co ons hier zo bewust van?

Artikel 2: Onze wereldbol, welke invloed heeft bedrijfscatering op ons milieu en de natuur?

Artikel 3: Wat draagt bedrijfscatering bij aan de economie? En kan dit indirect worden vergroot?

Artikel 4: Wat dragen wij als bedrijfscateraars bij aan de werkgelegenheid in Nederland? Hoe creëren wij in de bedrijfscatering kansen voor de medewerkers?

Artikel 5: Hoe gezond lunchen wij eigenlijk als werkend Nederland elke dag? En kan een bedrijfscateraar ons gezonder maken?

Artikel 6: Waar gaan de kosten heen die jij als werkgever en werknemer hiervoor betaald? Is het de inkoop of is het iets anders?

Artikel 5: Hoe gezond lunchen wij als werkend Nederland elke dag? En kan een bedrijfscateraar ons gezonder maken?

In het vorige artikel hebben wij gekeken naar de bijdragen van de bedrijfscateraar op het gebied van werkgelegenheid. Welke kansen creëert de bedrijfscatering voor de medewerkers. In dit artikel gaan wij verder in hoe gezond werkend Nederland eigenlijk luncht en op welke wijze de bedrijfscateraar hier invloed op heeft. Welke negatieve of positieve gevolgen heeft ‘gezond’ lunchen voor de werkgever en de bedrijfscateraar?

De meeste werknemers, ongeveer 78% volgens onderzoek, nemen hun eigen lunch mee naar het werk. De overige werknemers lunchen in de bedrijfskantine, buiten het bedrijf of verruilen de lunch voor een wandeling. Laten we zeggen dat 15% van de werknemers in de bedrijfskantine luncht, hoe gezond lunchen zij dan? Nederland is een echt broodland, in het verleden was ook geen vraag naar een lunch met bijzonder producten. Van de lunch een feestje maken zat er niet in; ‘doe maar gewoon’. Tegenwoordig is dit anders, de afgelopen jaren is het ‘klassieke’ bedrijfsrestaurant steeds meer veranderd richting een grand café. Eten en drinken wordt steeds hipper en de verwachtingen worden steeds hoger van de werknemer. Naast dat de bedrijfscatering inspeelt op de eetwensen van de werknemer, biedt de bedrijfscateraar tegelijkertijd een plek aan waar de werknemer zich kan ontspannen.

Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de Nederlanders wilt dat de werkgever voor een gezonde lunch zorgt. Er is dus vraag naar een gezonde lunch. Dit betekent voor de werkgever kosten. ‘Gezonde’ voeding is nu eenmaal duurder, dan ‘ongezonde’ voeding. Dit blijkt onder andere uit de cijfers van het CBS. Daartegenover staat een betere werkprestatie van de werknemers. Werknemers zitten beter in hun vel waardoor zij een sterker immuunsysteem ontwikkelen, zijn productiever (minder vermoeid) en maker minder fouten. Onderzoek laat zien dat gezonde werknemers tot vier keer langer per week fysiek actief zijn en 10-30% productiever zijn. Het absenteïsme (ziekteverzuim) kan 25-50% dalen als werknemers gezond eten en leven. Een bedrijfsrestaurant is ook een plaats waar de werknemer ontspant, niemand werkt acht uur achter elkaar door. Ontspanning zorgt ook voor een betere gezondheid bij de werknemer.

De bedrijfscateraar kan door middel van een paar ‘simpele’ aanpassingen ons een vitalere lunch aanbieden en hiermee ons gezonder maken. Er zijn drie aanpassingen die kunnen worden uitgevoerd, namelijk:

⦁ Het aanbieden van vers fruit; helpt bij het binnenkrijgen van de aanbevolen hoeveelheid fruit per dag
⦁ Vervang de ‘poedersoepen’;  in verse soepen zitten veel meer groenten verwerkt en bevat meer mineralen, betacaroteen en voedingsvezels die hun voedingswaarde minder snel verliezen. Ook helpt bij het binnenkrijgen van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten. Daarnaast bevat poedersoep veel zouten en andere toevoegingen
⦁ Vergroot het aanbod van variërende (maaltijd) salades

Naast deze drie aanpassingen bestaan er nog andere oplossingen om als bedrijfscateraar een gezond assortiment aan te bieden. Het is belangrijk dat de bewustwording onder de medewerkers wordt gestimuleerd. Een tool die hierbij kan bijdragen is een ‘gezondheidsindex’ en Lokale Helden & Co maakt hier ook gebruik van. Een gezondheidsindex is een programma wat bijhoudt:

⦁ Hoeveel suikers en zout krijgen medewerkers binnen
⦁ Hoe gezond en duurzaam is het assortiment
⦁ Hoeveel nutriënten zijn er genuttigd en hoe heeft het gebruik zich ontwikkeld

Op deze manier kan inzichtelijk en transparant voedselverbruik worden gemonitord om effectieve wijze de organisatie duurzamer en gezonder te maken.

Om antwoord te geven op de vraag kan een bedrijfscateraar ons gezonder maken: ja, de bedrijfscateraar kan ons gezonder maken. Dit gebeurt niet alleen door middel van het aanbieden van een gezond assortiment, maar ook door het creëren van plaats waar de werknemer zich kan ontspannen.

Balk onder