Balk boven
Balk boven resp

Wat kost een bedrijfsrestaurant? Artikel 3

Full wat kost bedrijfscatering kosten catering

Dagelijks lunchen miljoenen mensen in Nederland in een bedrijfsrestaurant, maar wat kost bedrijfscatering nu eigenlijk!? Dan hebben we het niet alleen over geld, maar ook over bijvoorbeeld de impact op het milieu, mens en de economie! Wat dragen bedrijfscateraars bij aan de economie? En hoe gezond lunchen wij Nederlanders eigenlijk in de bedrijfsrestaurants?

In 6 artikelen gaan wij op onderzoek uit en brengen wij in kaart wat onze invloeden zijn en hoe wij als branche kunnen verduurzamen. Elke 2 weken zal er een nieuw artikel verschijnen op onze website. 

Artikel 1: Welke invloeden zijn er eigenlijk? En waarom zijn wij Lokale Helden & Co ons hier zo bewust van?

Artikel 2: Onze wereldbol, welke invloed heeft bedrijfscatering op ons milieu en de natuur?

Artikel 3: Wat draagt bedrijfscatering bij aan de economie? En kan dit indirect worden vergroot?

Artikel 4: Wat dragen wij als bedrijfscateraars bij aan de werkgelegenheid in Nederland? Hoe creëren wij in de bedrijfscatering kansen voor de medewerkers?

Artikel 5: Hoe gezond lunchen wij eigenlijk als werkend Nederland elke dag? En kan een bedrijfscateraar ons gezonder maken?

Artikel 6: Waar gaan de kosten heen die jij als werkgever en werknemer hiervoor betaald? Is het de inkoop of is het iets anders?

Artikel 3: Wat draagt bedrijfscatering bij aan de economie? En kan dit indirect worden vergroot?

We gaan het over cijfers hebben! Yes! Of toch niet? Maar wees gerust, vooral over wat we ermee kunnen.

Er zijn veel bronnen die wat zeggen over bedrijfscatering en de omzetcijfers. Allemaal lopen ze uiteen. Naast dat het vaak niet constant is(uit één jaar), zijn er verschillende meetmethodes en verschillende definities. Kijkend naar de cijfers van 5 verschillende bronnen:

Foodstep geeft een duidelijke uitleg over waarom hun gegevens anders zijn dan die van het CBS. Zij onderscheiden duidelijk bedrijfscatering van catering en kantines en om die reden maken wij gebruik van deze gegevens. We gaan dus ervan uit dat we een jaaromzet hebben in onze branche van 1,6 miljard in 2016, waar het jaarlijks veranderd en waar we 11 % uitmaken van de totale bedrijfstak Horeca & Catering.

Totale bedrijfsopbrengsten in Nederland in 2014 waren 751,7 miljard. Van de economie dragen wij dus 0,21% bij aan deze bedrijfsopbrengsten. Bron Dat lijkt dus niet veel, maar toch kunnen we veel meer betekenen voor onze economie.

Zo’n 10 % van de werkenden koopt zijn of haar lunch in een bedrijfsrestaurant of kantine. Bron Dit heeft uiteraard te maken dat een groot deel van de bedrijven geen restaurant heeft, maar vaak is het ook niet aantrekkelijk genoeg. Ondanks dat de werkgever vaak mee betaald aan de lunch.

Een interessante vraag die de ING aan een 56.000 respondenten heeft gesteld is: “Wanneer zou u vaker in het bedrijfsrestaurant van uw werk lunchen?”. Waar 15% aangeeft vaker te zullen gaan lunchen als het assortiment gezonder zou worden en 46% wanneer het goedkoper zou zijn. Aangezien gezonder vaak duurder is of tijdsintensiever en met een gemiddelde besteding van 2,70, zal goedkoper vaak niet een optie zijn.

Daarmee komen we op een belangrijk punt. Bedrijfscatering is een service, gemak en volgens ons een secundaire arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers. Geen onnodige kostenpost, maar de plek waar je medewerkers kan inspireren, gezond kan laten eten en waar zij zich kunnen opladen.

Er zijn namelijk verschillende invloeden die aantonen dat de kwaliteit van de werklunch de grootste invloed heeft op productiviteit. Is het meetbaar en hard te maken dat de 0,21% van de bedrijfsopbrengsten er voor kan zorgen dat die de productiviteit(en dus de opbrengsten) met 5% kan laten stijgen? Absoluut niet. Maar de combinatie tussen productiever worden, opladen, inspiratie opdoen en het inzetten als een secundaire arbeidsvoorwaarden dragen wel degelijk bij.

Maar denk ook aan het full service aanbieden van je bedrijfsrestaurant. Ontbijt is namelijk essentieel, al is het maar wat granola met yoghurt die je ’s ochtends bij het restaurant kan halen. En hoe vaak staan wij als Nederland wel niet in de file en denken we van hadden we maar op kantoor kunnen eten? Of werken we over en eten we pas laat in de avond? En hoeveel medewerkers hebben niet de bekende 4 uurs dip. Je hebt even geen energie meer en weet niet waar je moet beginnen of verder mee kan gaan. Kunnen wij als bedrijfscateraar hier een remedie inzetten en uiteindelijk weer de productiviteit verhogen?

Daarnaast kan je het restaurant inzetten als de plek waar mensen samenkomen. Even vergaderen, werkbespreking of het sluiten van die belangrijke deal met externe gasten. Je restaurant kan je visitekaartje zijn en we moedigen dan ook de samensmelting tussen gastvrijheid en catering toe. Een plek waar gasten worden ontvangen en vriendelijk worden behandeld. Geen receptie meer met iemand achter de balie verscholen, maar lachende mensen die jouw gasten en (toekomstige) klanten begroeten met een kop koffie.

Een bedrijfsrestaurant kan ook reuring brengen van buitenaf en daarmee een nieuw netwerk creëren met je omgeving. Het open zetten van de deuren is vaak eng, maar het levert meer omzet op voor de cateraar en het brengt een bedrijf in contact met de omgeving.

Al met al kunnen wij als bedrijfscateraars dus helpen om het beste uit jouw medewerkers te halen, want tenslotte als jij goed zorgt voor je medewerkers dan zorgen die goed voor jouw bedrijf. Ben jij nieuwsgierig wat wij daarin kunnen gaan betekenen?

 

Meer weten? Wij helpen je graag! Kom in contact via alwin.christianen@lokalehelden.nl of via 06 538 07 282

Balk onder