Balk boven
Balk boven resp

Wat kost een bedrijfsrestaurant? Artikel 2

Full full kosten catering

Dagelijks lunchen miljoenen mensen in Nederland in een bedrijfsrestaurant, maar wat kost bedrijfscatering nu eigenlijk!? Dan hebben we het niet alleen over geld, maar ook over bijvoorbeeld de impact op het milieu, mens en de economie! Wat dragen bedrijfscateraars bij aan de economie? En hoe gezond lunchen wij Nederlanders eigenlijk in de bedrijfsrestaurants?

In 6 artikelen gaan wij op onderzoek uit en brengen wij in kaart wat onze invloeden zijn en hoe wij als branche kunnen verduurzamen. Elke 2 weken zal er een nieuw artikel verschijnen op onze website. 

Artikel 1: Welke invloeden zijn er eigenlijk? En waarom zijn wij Lokale Helden & Co ons hier zo bewust van?

Artikel 2: Onze wereldbol, welke invloed heeft bedrijfscatering op ons milieu en de natuur?

Artikel 3: Wat draagt bedrijfscatering bij aan de economie? En kan dit indirect worden vergroot?

Artikel 4: Wat dragen wij als bedrijfscateraars bij aan de werkgelegenheid in Nederland? Hoe creëren wij in de bedrijfscatering kansen voor de medewerkers?

Artikel 5: Hoe gezond lunchen wij eigenlijk als werkend Nederland elke dag? En kan een bedrijfscateraar ons gezonder maken?

Artikel 6: Waar gaan de kosten heen die jij als werkgever en werknemer hiervoor betaald? Is het de inkoop of is het iets anders?

Artikel 2: Onze wereldbol, welke invloed heeft bedrijfscatering op ons milieu en de natuur?

In het vorige artikel spraken wij over een jongen van achttien die wat hapjes serveerde en daarmee toch bijna alle facetten van bedrijfscatering raakte. In dit artikel behandelen we de kosten die bedrijfscatering heeft op het gebied van milieu. Als je de ene kant van de media moet geloven gaat het namelijk slecht, zeer slecht met onze aarde. Als je Trump moet geloven dan is dit verzonnen en bestaat er geen “Climate Change”.

 

Wat kost het om een vrachtwagen van de leverancier naar het bedrijf te laten rijden? Wat verspillen wij per jaar? Wat gooi jij weg en wat gooien jouw collega’s weg? En hoeveel energie en water kost het om bijvoorbeeld een eitje te koken? Er komt veel kijken op het gebied van milieu. Op sommige onderdelen heeft een bedrijfscateraar direct invloed en bij sommige onderdelen ligt het bij de leveranciers of bij de gasten.

 

Oké, maar misschien voor nu iets te veel om in beeld te krijgen in één artikel. Misschien zelfs zo’n omvangrijk onderwerp dat we er een heel onderzoek aan kunnen wijden. Omdat we het zo belangrijk vinden doen we dat op het moment ook. Bernou schrijft speciaal voor Lokale Helden & Co hier haar scriptie over. Zodra het af is vertellen wij jou er graag alles over en zal Bernou haar bevindingen delen in een blog. Benieuwd naar het resultaat? Stuur dan een mail naar contact@lokalehelden.nl en dan zullen wij haar verhaal met je delen.

 

Wij onderscheiden in ieder geval een viertal belangrijke onderwerpen, wetende energie & water, biologisch & fair trade, voedselverspilling & afval en vervoer & leveranciers. Dit zijn voor ons de hoofdonderwerpen als wij spreken over onze invloed op het milieu en de natuur.

 

Energie en water is misschien wel het eerste waar je aan denkt op het gebied van duurzaamheid. De lichten uitdoen en niet te lang de kraan laten lopen is voor veel mensen al een gewoonte geworden. Dit heeft jammer genoeg niet veel invloed op het gehele waterverbruik, de watervoetafdruk. Slechts 5% van de watervoetafdruk is namelijk te wijten aan huishoudelijk waterverbruik.

 

Maar waar verbruiken we de rest dan aan? Maar liefst 85% van de watervoetafdruk komt door de landbouw. Het water wordt gebruikt als irrigatiewater, om producten van zand te ontdoen of om machines te reinigen. Daarnaast wordt er ook veel water gebruikt om meststoffen en bestrijdingsmiddelen te verdunnen. Op het gebied van voedsel kunnen we dus wel wat water besparen! Een Nederlander gebruikt voor eten gemiddeld 3.450 liter water per dag. Honderd gram rundvlees kost maar liefst 1.500 liter water, terwijl honderd gram tomaat maar 20 liter kost. Door vegetarisch te eten kunnen we het gemiddelde verlagen tot 1.500 liter water. Daarnaast verbruikt kip of varkensvlees minder water dan rund en lam en is er voor thee minder water nodig dan voor koffie. De watervoetafdruk voor biologische producten is ongeveer 20% lager dan die van een niet-biologisch product. Door slimmer te kiezen kan een bedrijfsrestaurant dus minder water verbruiken.

 

Zoals ik hierboven al noemde is de watervoetafdruk van biologische producten 20% lager, maar wat is nu precies biologisch en wat is fair trade? Plantaardige producten mogen biologisch genoemd worden als er geen chemische gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en E-nummers gebruikt zijn, dierlijke producten zijn biologisch als de dieren alleen biologisch geteeld voer eten en er geen hormonen, antibiotica en E-nummers gebruikt zijn. Bij fair trade producten gaat het erom dat de boeren en producenten een eerlijke en stabiele prijs krijgen voor hun producten, deze producten zijn uiteraard niet allemaal biologisch.

 

Niet alleen biologische producten kiezen kan voor besparing voor het milieu zorgen, ook minder weggooien is natuurlijk belangrijk. In de cateringsector gooien we maar liefst 104.000 kilo per week weg, de belangrijkste oorzaak hiervan zou zijn dat we niet weten hoeveel gasten er komen lunchen. Soep wordt het vaakst weggegooid en vis het minst vaak. Bedrijfscateraars kunnen voedselverspilling tegen gaan door het aantal gasten beter in te schatten, gedoseerd bij te vullen aan het einde van de lunch, meer op bestelling bereiden en de besteleenheden aanpassen. Maar als consument kun je ook de verspilling van voedsel tegengaan. Zo kunnen veel producten worden ingevroren, blijven producten langer goed als je ze op de juiste plekken bewaard en kun je zuivel vaak nog best gebruiken na het verlopen van de THT-datum, “gebruik je zintuigen!” is het advies van het voedingscentrum.

 

Voordat wij een product eten en weggooien is het vaak al meerdere keren getransporteerd, van fabriek naar de groothandels en vervolgens naar de winkels of catering locaties. Door de globalisering kan er gebruik worden gemaakt van goedkope grondstoffen en productie in het buitenland. Daarnaast zorgen snelle transportmiddelen en goedkope koeltechnieken ervoor dat we producten als: avocado’s, rijst en verse kruiden het hele jaar kunnen eten. Maar het kost veel energie om deze producten uit het buitenland te halen, kiezen voor producten die in Nederland geproduceerd zijn kan het energieverbruik enigszins verminderen maar ook deze producten worden nog getransporteerd en komen vaak uit energievretende verwarmde kassen. Streekproducten kunnen op het gebied van transport wel energie besparen, ondanks dat deze producten door kleinere aantallen soms minder efficiënt geproduceerd worden gaan zij van de boer vaak gelijk naar de producent. Zelfs als er toch een groothandel tussen zit, blijven deze producten vaak binnen de regio. Door deze producten te kiezen bespaar je dus energie en je steunt natuurlijke een lokale held!

 

Met ons voedingspatroon en het gebruik in de bedrijfscatering hebben we dus een flinke invloed op ons milieu en de natuur. Kies eens voor groente in plaats van vlees, eet wat vaker biologische- en streekproducten en probeer zo weinig mogelijk goede producten weg te gooien. Tenslotte is het die balans die ervoor zorgt dat we de wereld een stukje mooier kunnen maken.

 

Meer weten? Wij helpen je graag! Kom in contact via alwin.christianen@lokalehelden.nl of via 06 538 07 282

Balk onder