Balk boven
Balk boven resp

Wat kost een bedrijfsrestaurant? Artikel 1

Full kosten catering

Dagelijks lunchen miljoenen mensen in Nederland in een bedrijfsrestaurant, maar wat kost bedrijfscatering nu eigenlijk!? Dan hebben we het niet alleen over geld, maar ook over bijvoorbeeld de impact op het milieu, mens en de economie! Wat dragen bedrijfscateraars bij aan de economie? En hoe gezond lunchen wij Nederlanders eigenlijk in de bedrijfsrestaurants?

In 6 artikelen gaan wij op onderzoek uit en brengen wij in kaart wat onze invloeden zijn en hoe wij als branche kunnen verduurzamen. Elke 2 weken zal er een nieuw artikel verschijnen op onze website. 

Artikel 1: Welke invloeden zijn er eigenlijk? En waarom zijn wij Lokale Helden & Co ons hier zo bewust van?

Artikel 2: Onze wereldbol, welke invloed heeft bedrijfscatering op ons milieu en de natuur?

Artikel 3: Wat draagt bedrijfscatering bij aan de economie? En kan dit indirect worden vergroot?

Artikel 4: Wat dragen wij als bedrijfscateraars bij aan de werkgelegenheid in Nederland? Hoe creëren wij in de bedrijfscatering kansen voor de medewerkers?

Artikel 5: Hoe gezond lunchen wij eigenlijk als werkend Nederland elke dag? En kan een bedrijfscateraar ons gezonder maken?

Artikel 6: Waar gaan de kosten heen die jij als werkgever en werknemer hiervoor betaald? Is het de inkoop of is het iets anders?

Artikel 1: Welke invloeden zijn er eigenlijk? En waarom zijn wij Lokale Helden & Co ons hier zo bewust van?

Op mijn achttiende organiseerde ik de hapjes voor een buurtfeest en rekende hiervoor honderd euro, vijftig euro inkoop en vijftig euro voor mijzelf. Uiteindelijk waren de kosten voor de inkoop zeventig euro, moest ik wat investeren in materiaal (vijftien euro), lekte uiteindelijk de bak met ballen in mijn auto en een tientje benzine. Goed de weken lucht van soyasaus in mijn auto waren geen kosten. Zes uur was ik met alles bezig geweest en vijf euro had ik overgehouden. Mijn uurloon 83 eurocent! Ik had bijna honderd hapjes gemaakt en de hapjes waren dus ongeveer één euro per stuk. Niet echt een big business, toch?

De buurt was enorm blij met de catering en mijn service, maar een duurzame oplossing voor mijzelf was het niet. Al snel werd mij gevraagd of ik voor familie en vrienden hetzelfde wilde doen. Ik ging wat meer letten op de inkoop en wat meer vragen voor de hapjes zodat ik zelf een leuke boterham zou overhouden. Onbewust ging ik menu-engineren, had ik personeel (een jeugdvriend die hielp) en ging ik offertes maken. Bedrijfscatering is niet anders. Je wilt zelf een goede boterham, maar je wilt ook niet te duur zijn. Een foute berekening kan ervoor zorgen dat je geld bij moet leggen en heb je naast eten vooral met mensen te maken. Zowel je gasten als je collega’s. Zij verlangen veiligheid en uiteraard een heitje voor een karweitje. 

Naast geld zijn er nog veel meer invloeden. Elke catering klus gebruikte ik de keuken van mijn ouders en liet nog weleens wat pannen staan. Mijn mini business had dus invloed op onze relatie. Voor elke klus ging ik met mijn auto naar de groothandel, gebruikte ik de oven en bracht ik het weg. Ik verpakte alles netjes met plastic en scheiden was niet prioriteit nummer één. Gasten waren blij en feestjes werden beter en gezelliger met mijn hapjes (althans dat wilde ik zelf geloven). Ik had dus een invloed op mijn omgeving, het milieu en ook de economie. Hoe klein die ook was, het was er en ik kon hierin keuzes maken.

Hoe zou het er morgen uitzien als wij alleen nog focus zouden hebben op honderd procent duurzaamheid voor inkoop en personeel en alles zo vitaal mogelijk maken? Wat gebeurt er met de tevredenheid en wordt de gemiddelde lunchgebruiker gezonder? Kunnen wij als bedrijfscateraar deze gasten aansturen om ook thuis gezonder te gaan leven? De jongen die toen achttien was, was hier nog niet mee bezig, maar dat is veranderd en de komende weken duik ik hier dus verder in. Dit doe ik om uiteindelijk de vraag te beantwoorden: ‘Wat kost een bedrijfsrestaurant’?

Wil je niks meer missen? Klik hier om je aan te melden voor onze nieuwsbrief

Dit artikel is geschreven door Alwin Christianen. Wil jij hierover meer weten? Alwin Christianen vertelt jou er graag meer over via  06 538 07 282 of alwin.christianen@lokalehelden.

Deel dit artikel via Facebook

Balk onder