Balk boven
Balk boven resp

Superfood & zeewier

Full zeewier

Zeewier is op het moment een grote hit. Dit groene ‘goedje’ zien wij steeds vaker langskomen, maar waarom eten mensen dit ineens? Zou dit kunnen komen, omdat zeewier gezond schijnt te zijn? Of is het gewoon lekker van smaak? En blijven wij voor altijd op zoek naar nieuwe ‘superfood’?

Het eten van zeewier is niet alleen gezond voor onszelf, maar ook voor onze planeet. Zo is zeewier rijk aan ijzer, mineralen, vezels en jodium en kunnen sommige soorten goede vleesvervangers zijn. Voor mensen die geen dierlijke- of vis producten eten is zeewier dé vervanger van omega 3. Daarnaast bevat zeewier meer ijzer dan vlees, een reden om de biefstuk (af en toe) te vervangen voor zeewier. Ook zitten in bepaalde zeewieren veel eiwitten (11,5 gram eiwit per 100 gram zeewier), dus voor de sporters onder ons is dit een voedingsrijke maaltijd! Er zijn verschillende soorten zeewieren die elk op een andere manier gezond zijn. Over het algemeen heeft zeewier de volgende voordelen voor de gezondheid: rijk aan ijzer, jodium & eiwitten (niet in elk soort!), vezelrijk, vitamine B1 & B12 en bevat meer calcium dan planten.

De smaak van zeewier is zo bijzonder dat deze wordt aangeduid als de vijfde smaak: umami. De smaak van zeewier is hetzelfde als de smaak van artisjok uitleggen, simpelweg niet te doen. Je moet het proeven om achter de smaak te komen. Er zijn mensen die zeggen dat zeewier vergelijkbaar is met een hap zeewater, klinkt dit niet heerlijk... Er is dus maar één manier om hierachter te komen en dat is het zelf ervaren. Je kan zeewier ook verwerken in een recept, zoals in deze link! Er zijn vele soorten en smaken die zich op hun beurt weer het beste laat smaken bij andere voeding/ combinaties. De bekendste soort zeewier in Nederland is Nori, dit wordt veelal gebruikt bij het maken van de sushi.

Het eten van superfoods zal de komende jaren nog wel een trend blijven. En is dit niet eigenlijk al een trend van de afgelopen 20 jaar? Wij, als consument, zijn altijd op zoek naar iets nieuws, iets gezonder en iets verantwoorder. Door de globalisering is dit mogelijk gemaakt en zijn wij steeds bekender geraakt met nieuw soort producten. Logisch dat wij op zoek zijn naar nieuwe producten en smaken. De traditionele boerenkool is voor ons te saai, terwijl dit in Amerika weer een superfood is. Maar om nu aan te nemen dat elke nieuwe superfood ‘beter’ of ‘nog gezonder’ is, dat is onzin! De term ‘superfood’ is simpelweg een onwetenschappelijke marketingterm waarmee verwezen wordt naar voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan voedingsstoffen, veelal in combinatie met een laag gehalte aan calorieën.

Zeewier zit dus wél vol goede voedingsstoffen en is daarmee goed voor je gezondheid. Daarnaast kan zeewier ook duurzaam zijn voor onze planeet. Verder staan heel gewone groenten in de top 20 van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC (link), zoals; waterkers, bietjes, spinazie, andijvie, broccoli, pompoen. Ook aardbeien en sinaasappelen scoren hoog. Genoeg om een simpele, lekkere, verantwoorde maaltijd en toetje te maken, zonder veel te dure zaden of exotische bessen. Uiteindelijk is maar één simpel recept om gezond te leven: gevarieerd eten, bewegen en goed slapen.

 

PS: The Dutch Weed Burger is een bedrijf waar zij hamburgers maken met zeewier hierin verwerkt!
 

 

Balk onder