Balk boven
Balk boven resp

Kunnen we nog wel om circulair cateren heen?

Full informatie kunnen we nog wel om circulair cateren heen

De wereldbevolking groeit, de welvaart neemt toe en dat legt samen een steeds grotere druk op onze planeet. Welvaart is over algemeen positief, behalve voor de natuur. Een grotere welvaart betekent over het algemeen, dat wij meer te besteden te hebben. Hierdoor kunnen wij meer producten aanschaffen. Dit leidt tot schade aan natuurgebieden en het verlies van biodiversiteit. Door te blijven innoveren op het gebied van duurzaamheid, kunnen wij deze schade beperken of verminderen. Als iedereen zou leven als een Nederlander op dit moment, dan hebben 3,5 aardbollen nodig om te voldoen aan de consumptie. Het circulair cateren moet bijdragen leveren aan de vermindering hiervan.


Als bedrijfscateraar zijn er een aantal stappen die ondernomen kunnen worden op het gebied van circulair ondernemen. De eerste stap is het effectiever gebruik van grondstof tot eindproduct. Koop bijvoorbeeld producten in die recyclebaar zijn. Ten tweede kan er worden gekeken naar oplossing om voedselverspilling te gaan. De derde stap is om over te stappen op duurzame verpakkingen of het efficiënter hiermee omgaan. De vierde stap is het effectief gebruik van energie. Probeer te kijken wat groene energie voor jou kan betekenen en waar energie te besparen is.


Het huidige eindproduct van de catering is de verstrekking van eten en drinken aan de gasten. Bij circulair cateren is het eindproduct de verstrekking van eten en drinken die waarde creëren in economisch, ecologisch en sociaal opzicht. De cateringmedewerker moet de kans krijgen zichzelf te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om de dagelijkse gasten ook bewust te maken van het belang van gezond en duurzaam eten. Wat is de herkomst van de producten, wat is de voedingswaarde en heeft het een duurzaamheidskenmerk. Gasten hechten steeds meer waarde aan transparantie. Tevens laat je zien welk verschil jij daadwerkelijk maakt in het circulair cateren. Ook het werken met jongeren in het kader van Social Return is circulair ondernemen.


Kortom, circulair cateren; het gaat niet alleen om het duurzame servetje of bekertje. Circulair ondernemen gaat ook om de sociale kant. Cateringmedewerkers en gasten bewust maken van het belang van duurzaamheid. Transparantie is hierin een belangrijke factor. Circulair cateren gaat niet om het verbeteren van het imago, maar het is een strategie om een positieve bijdrage te leveren aan de natuur. 

Balk onder