Balk boven
Balk boven resp

Het gouden melk

Full het gouden melk

Melk met onder andere kurkuma, dit wordt ook wel het ‘gouden melk’ genoemd. Of zoals ze het in Amerika noemen ‘golden milk’. In Amerika is deze superfood, ja want dat is het, razend populair. Het verbaast mij ook dat deze trend dan ook nog niet echt is komen overwaaien bij ons in Nederland.

Nu de dagen weer korter zijn met daglicht en de temperatuur daalt, mag een verwarmend drankje gedurende de dag niet ontbreken. Golden milk is zo’n verwarmde drank en het is ook nog een super gezond! Volgens verschillende voedselexperts is kurkuma (het hoofdbestandsdeel van de melk) onwijs goed voor de gezondheid. Zo zou deze specerij helpen bij het bestrijden van griep en verkoudheden tot aan het remmen van allerlei ontstekingen.

In golden milk gaan ook nog andere specerijen, zoals: gember, zwarte peper, kaneel en kardemom. Volgens de Indiase Ayurvedische geneeskunde brengen deze specerijen inwendige hitte teweeg en stimuleren de bloedsomloop. Nog een klein voordeel aan ‘pure’ specerijen: deze zijn rijk aan vitamens en mineralen! Ik vind het ook niet gek, dat golden milk zo populair is in Amerika. Hieronder staat het recept, zodat jij het zelf ook kan maken!

Het recept voor 1 glas:
⦁ 250 ml amandelmelk
⦁ ½ theelepel kaneel of  ½  kaneelstok
⦁ 1 theelepels kurkumapoeder of 1cm geschilde kurkumawortel
⦁ ½  theelepel gemberpoeder of 0,5 cm geschilde gemberwortel
⦁ snufje kardemom
⦁ snufje zwarte peper*
⦁ optioneel: theelepel honing of ahornsiroop

Bereidingswijze:
1. Gebruik je verse kurkuma en gember? Schil dezer dan en snijd ze in kleine stukjes
2. Doe alle ingrediënten behalve de honing in de blender
3. Giet de golden milk in een steelpannetje en verwarm op laag vuur voor ongeveer 5 minuten (niet laten koken)
4. Giet de golden milk door een zeef en schenk uit
5. Voeg de honing of ahornsiroop toe

*Kurkuma is slecht opneembaar, maar de opname kan verbeterd worden door gebruik te maken van zwarte peper of een andere vetstof zoals kokosolie.

PS: Benieuwd waar kurkuma nog meer goed voor is? Kijk op het internet, hier is genoeg te vinden!

Balk onder