Balk boven
Balk boven resp

Groentechips ongezonder dan wij denken?

Full he chips

Vandaag de dag zien wij steeds vaker ‘groentechips’ in de schappen van de supermarkt liggen. Alleen is groentechips wel zo gezond, zoals het klinkt? Is groentechips een gezondere variant op de normale chips?

Tegenwoordig wordt ons aangeraden om 250 gram groenten te eten per dag. Dit is voor het overgrote deel van de Nederlanders lastig te realiseren. Fabrikanten proberen hierop in te spelen om steeds meer groentevarianten van producten op de markt te brengen. Denk bijvoorbeeld aan bloemkoolrijst, courgetti of een pizzabodem van bieten! En natuurlijk de groentechips!

Groentechips lijkt een gezonder alternatief voor de gewone chips, maar het tegendeel blijkt waar. Volgens voedingsdeskundige Yuri Elkaim bestaat een zakje groentechips maar voor 65% uit groente. De overige 45% bestaat uit olie en zeezout. Volgens Yuri Elkaim zit in voedsel dat is verpakt in een zakje, bijna gegarandeerd zonnebloemolie. Zonnebloemolie bevat veel omega 6-vetzuren en deze krijgen de meeste mensen veel te veel van binnen.

Ook voedingsexpert Wendy Walrabenstein is geen voorstander van groentechips. “Mensen krijgen het idee dat het ‘gezond’ is en eten er naar hartenlust van. De realiteit is anders: groentechips zijn net zo ongezond als aardappelchips. Immers, aardappelen zijn ook niet ongezond, maar als je er patat of nog erger, chips van maakt, dan wordt het wel ongezond. Met groenten is het niet anders: de enorme hoeveelheid vet en zout die aan het kleine beetje aardappelen of groenten wordt toegevoegd, maakt chips tot junkfood,” vertelt ze aan Libelle.

Het eten van groentechips is dus niet gezonder dan het eten van normale chips volgens twee voedingsexperts. Het blijft allebei ongezond en er wordt aangeraden om de groentechips te vervangen door bijvoorbeeld een echte wortel. Naast het feit dat groentechips ongezond is, is het een mooi product om te verwerken in gerechten. Bijvoorbeeld in de salade. Het zelf maken van groentechips is ook altijd een optie! Dit is al een stuk gezonder, omdat je zelf bepaalt hoeveel zout en olie jij gebruikt. Groentechips zijn ook te bereiden in de oven!

Balk onder