Balk boven
Balk boven resp

Creatieve armoede of creatief?

Full gastblogger creatieve armoede of creatief

Ik heb twee prachtige en lieve zoons. De jongste van 18 is redelijk rechtlijnig, stabiel en ook wat minder creatief. Mijn oudste zoon is het tegenovergestelde, wil niet graag in een hokje geplaatst worden, wordt moe van zijn ouders die van alles van hem verlangen waaronder goed je best doen op school, regelmatig sporten en wat rustiger in het leven staan. Mijn oudste zoon is zoekende. Zichzelf ontdekken maar vooral loskomen van vaste structuren en zaken die ‘moeten’ omdat dat zo is.

Ik kreeg van de week van mijn oudste zoon een facebook bericht doorgestuurd waarmee hij mij attendeerde op een filmpje. De titel van het filmpje is “I Just sued the school system”. Je kan het vinden op  YouTube of Google. Het filmpje laat een aanklager zien die het schoolsysteem aanklaagt. De aanklager laat voorbeelden zien hoe een auto, een telefoon en een klaslokaal er 100 jaar geleden uit zag en nu. De auto en telefoon zijn compleet veranderd het schoollokaal nauwelijks. Daarnaast geeft de aanklager aan dat de wijze van lesgeven heel weinig is veranderd en er nauwelijks ruimte is voor het ontwikkelen van je eigen  creativiteit. En juist creativiteit is de basis van verandering. Het filmpje ontroerde mij en maakte mij tevens duidelijk hoe hij tegen mijn gedrag aan kijkt. Ben hem daar zeer dankbaar voor.

Ik ben zelf een zeer creatief mens maar heb me  nooit gerealiseerd dat je creativiteit vanaf jongs af aan juist moet stimuleren en daar ruimte voor moet maken. Ik heb me volledig laten leiden door het beeld dat je heden ten dage moet studeren en goede cijfers moet halen. Maar niet voor iedereen en zeker niet voor mijn oudste zoon. Hij heeft ruimte nodig en omgevingen die hem prikkelen en stimuleren, zichzelf te ontdekken en dan het maximale uit zichzelf te halen. Want ambitieus is hij zeker maar wil daar zijn eigen weg in vinden

Bovenstaand was tevens een bevestiging van een nieuw bedrijf wat ik samen met Alwin Christianen ben begonnen: Lokale Helden & Co. Een bedrijf die mensen de mogelijkheid biedt om al je creativiteit de vrije loop te laten, niet in een keurslijf van een cateraar te zitten. Ik nodig je graag uit om  eens kennis te maken met onze lokale helden op www.lokalehelden.nl.

Ik ben trots op mijn twee zonen die mij laten inzien wat het spectrum is van hun wensen, mogelijkheden en ambities. En ik ben trots dat ik ze mag helpen in hun zoektocht die inspirerend en spannend is.

Peter van Ee

Een trotste vader en ondernemer

 

Meer weten? Wij helpen je graag! Kom in contact via peter.vanee@lokalehelden.nl of via 06 515 60 500

 

Balk onder